Cea mai sigură metodă de a verifica o aplicație nouă este să o rulăm pe o mașină care nu ne deservește zilnic și pe care nu avem date importante. Cum hardware-ul performant este scump și nu permitem să aruncăm bani pe un calculator doar pentru teste, putem recurge la soluția de virtualizare. Putem în acest mod să avem pe același hardware pe care lucrăm mai multe mașini virtuale, care rulează diferite sisteme de operare și să le pornim pe cele de care avem nevoie.
Dintre multitudinea de soluții de virtualizare existente în momentul de fața, personal m-am oprit la VirtualBox.
Plictisindu-mă în una din zilele trecute am instalat VirtualBox pe un server DELL destul de performantă care rulează Microsoft Windows Server 2003, am făcut setările necesare (simple de altfel) și am instalat un Microsoft Windows XP. Am considerat la acel moment că dimensiunea maximă de 5GB a hard-disc-ului virtual îmi va fi suficientă pentru ce am nevoie.
Astăzi am constatat că m-am înșelat și că spațiul liber mai era doar de 150MB, insuficient pentru ceea ce aveam nevoie.
M-am apucat de „săpat” după o soluție de redimensionare a discului virtual, dar răspunsurile găsite pe internet nu erau deloc încurajatoare.
Am apelat atunci la o metodă mai greoaie, dar cât de cât sigură și anume încercarea de a clona partiția de pe discul virtual pe un alt disc virtual de dimensiune mai mare.
Să trecem la treaba mi-am zis. Am creat încă un disc virtual în VirtualBox de capacitate maximă 15GB și am descărcat un live CD cu editorul de partiții GNOME (gparted Live CD ISO from Sourceforge). În continuare treaba a decurs foarte bine și foarte repede. Am montat imaginea ca disc pentru mașina virtuală, am bootat de pe discul astfel creat și softul a pornit fără probleme. Am copiat partiția de pe discul de 5G pe cel de 14GB, redimensionând corespunzător și apoi am setat flag-ul de boot pentru partiția nouă.
Atunci când toate operațiile au fost executate cu succes, am îndepartat hard-discul virtual de 5G, lăsându-l doar pe cel de 14G și sistemul de operare Windows XP a pornit fără să comenteze de pe noul disc virtual.
Simplu, nu?
Articole asemanatoare:
- VirtualBox pe freeBSD
- Activare cititor NFC/RFID pe laptop DELL (E7440)
- FreeBSD – adaugare swap
- Week-end-ul dedicat Windows Server
- Au apărut
- Dual Boot – Windows Vista si Windows XP
- ZTE ZXR 10 2609
- Primii pasi in lumea FreeBSD-ului
- Exemplu: cum se încalcă Constituția
- Certificat digital calificat de la DIGISIGN – semnătură electronică email