Pentru organizarea și desfășurarea activităților publice avem un cadru legislativ bine stabilit, și anume Legea 60/1991. Pentru cei care vor să o citească, o găsesc aici. Nici măcar nu este lungă, doar 30 de articole.
Ideile principale sunt:
- Adunările publice ce urmează să se desfășoare în piețe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber se pot organiza numai după declararea prealabilă.
- Organizarea adunărilor publice se declară la primăriile municipale, orășenești sau comunale, pe teritoriul cărora acestea urmează să se desfășoare.
- Organizatorii adunărilor publice vor depune declarație scrisa la primărie, cu cel puțin 3 zile înainte de data desfășurării acestora.
- Primăriile pot, cu consultarea organului local al poliției, să interzică organizarea adunării publice, în anumite situații.
- organizarea, desfășurarea, participarea, nerespectarea orelor de desfășurare, traseelor de deplasare sau locului se sancționează contravențional, contravențiile se constata de către primari sau împuterniciții acestora anume desemnați, ofițerii și subofițerii de politie și jandarmerie.
Ați reținut ideea în mare, nu? Nu e mare chestie: faci o hârtie (modelul este în lege), te duci la primărie să declari, aia te pot interzice sau modifica trasee, locuri, condiții și.. asta e tot.
O problema de înțelegere o au cei din Jandarmerie, Primărie, presă. Toți îi trag sus și tare cu „autorizarea”, cuvânt ce are un cu tot alt înțeles decât „declararea”. Astfel, chiar Căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a precizat că amenzile au fost aplicate după ce protestatarilor li s-a adus la cunoștinţă în mod repetat că au nevoie de autorizație pentru a manifesta (sursa: Monitorul de Suceava)