Hartă interactivă rețea date

Fiind sâmbătă mi-am petrecut timpul cu ceva constructiv și anume trasarea unei hărți interactive a unei părți dintr-o rețea pe care o administrez, plecând de la culegerea datelor prin SNMP, păstrarea lor în fișiere RRD, afișarea graficelor per dispozitive de rețea si per porturi. Toate acestea folosind Cacti care rulează bineînteles sub freeBSD.
Am folosit:

  • freeBSD 8.0-STABLE
  • jail separat în care rulează
    • lighttpd-1.4.23;
    • php5-5.2.12 cu extensiile necesare, compilate cu optiunea de FastCGI pentru a le putea rula din serverul web;
    • rrdtool-1.4.2;
    • cacti-0.8.7e4;
    • net-snmp-5.4.2.1_6
  • un alt jail pe acceași mașină în care ruleaza serverul de MySQL.

A urmat compilarea și instalarea net-snmp pe celelalte servere din rețea, cu atenția necesară de a nu omite optiunea de contoare pe 64-bits pentru sistemele care au conexiune gigabit. Setare comunități de read-only, configurare firewall-uri(FreeBSD – ipfw sau pf) pentru a permite interogările de la mașina pe care lucram, setări de finețe.
A urmat adăugarea tuturor echipamentelor (servere, switch-uri) folosind interfata web oferită de Cacti și definirea tuturor graficelor pe care le doream (grafice de trafic pe fiecare port în parte din fiecare echipament). E..asta mi-a luat ceva timp.
După ce aveam toate graficele functionale și customizate după plac mi-am zis să testez si plugin-ul pentru Cacti numit Weathermap fiind curios de posibilitățile acestuia.
Aici au început problemele. Avem nevoie in primul rând de Cacti Plugin Architecture disponibil pe http://cactiusers.org/. Din păcate link-ul era petnru ultima versiune și anume 2.7 care funcționează cu cacti 0.8.7f, dar eu aveam cacti 0.8.7e. Google m-a ajutat cu versiunea potrivită (2.6).
După ce am instalat Cacti Plugin Arhitecture am testat funcționalitatea acestuia cu pluginul Discovery. Totul e ok.
Am descărcat Weathermap, am urmat pașii din documentație, dar pauză. Nu mergea mai nimic. Nu ieșea ce se spunea acolo.
A venit momentul să mă apuc de debăguit și am săpat prin loguri, cod sursă. Am ajuns să modific diferite chestii, să rulez interogări SQL pe serverul MySQL. După multă, multă munca am reușit să îl fac funcțional. Cel puțin așa părea. Ca să testez aveam nevoie de o hartă simplă.
Am configurat editorul web cu care vine plugin-ul și am adaugat două dispozitive pentru test. Setat permisiuni în vreo 2 două locuri din interfata web și după 5 minute aveam prima hartă.
Următoarele ore am chinuit editorul web pentru a face o hartă care să corespundă realității, testând și descoperind funcționalităție diferitelor optiuni.
Harta de mai sus este rezultatul muncii. Din păcate nu vă pot arăta interactivitatea.
Imaginea se autogenerează la fiecare 5 minute, modificându-se culorile săgeților si valorile de pe acestea în funcție de traficul măsurat și capacitatea maximă de transport. În momentul cănd se duce mouse-ul peste liniile de link apare lângă cursor graficul definit în dimensiune redusă. Același lucru se întâmplă în momentul cănd se merge cu mouse-ul peste un echipament de pe hartă. Dând click suntem duși la pagina generată de Cacti cu graficul sau graficele specifice.

Câteva concluzii:
– destul de greu de instalat;
– editorul web a hărților este foarte util, dar necesită multă atenție;
– funcționează ok, nu știu încă cât este de scalabilă soluția;
– dimensiunea imaginii generate se poate modifica pentru a avea spațiul necesar pentru desen;
– este o unealtă utilă, asigurând o privire generală asupra rețelei și apoi o cale ușoară de a ajunge la graficul dorit;
– a fost un mod relaxant de a petrece o zi de sâmbătă.

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.