Când m-am trezit dimineață, pe la 10 (fiind duminică), mi-a venit pofta de o plimbare. Într-un minut m-am decis: spre Târgu Neamț, să vedem Cetatea Neamț.
Acum doi ani am trecut pe acolo și era în restaurare și am pornit la drum cu speranța că au terminat lucrările și obiectivul este deschis pentru vizitare.
Traseul urmat a fost: Suceava-Fălticeni-Târgu Neamț. La intrarea în județul Neamț am avut plăcuta surpriză să găsesc un panou montat de către Consiliul Județean Neamț cu obiectivele turistice din județ.
Drumul de la Suceava până la Târgu Neamț este bun, mai puțin porțiunea de intrarea în orașul Târgu Neamț unde reamenajarea spațiului carosabil după lucrările efectuate la sistemul de alimentare cu apă și canalizare lasă de dorit.
La cetate se ajunge foarte ușor, de la prima intersecție semaforizată faceți dreapta și țineți drumul care vă va duce până la poalele dealului unde este cetatea. Aici aveți o parcare mare în care vă puteți lăsa mașina pentru că,din fericire, nu este permis accesul auto până la cetate, cu toate că drumul este asfaltat și bine întreținut.
“Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,
Unde cură-n vale un râu mititel…” (Dimitrie Bolintineanu: Muma lui Ştefan cel Mare)
De la parcare până la cetate aveți de parcurs circa 500 de metrii, urcând o pantă care vă amintește faptul că ar trebui să vă lăsați de fumat și/sau că trebuie să faceți mai mult sport.
Taxa de vizitare este de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. Taxa foto este de 10 lei.
Waw! Restaurarea era finalizată și obiectivul arată foarte bine! Este adevărat că s-a construit mult, s-au zidit pereți, s-au construit încăperi, este o diferență mare de ceea ce era înainte (priviți fotografiile cetății anterioare anului 2007). Costul restaurării am înțeles ca a fost de circa 3 milioane de euro, bani proveniți de la Uniunea Europeană și de la Consiliul Județean Neamț.
În camere există afișate explicații precum și citate celebre, însemnări ale istoricilor.
Mobilierul a fost făcut pentru a semăna cu cel din timpurile de glorie a cetății.
Există arme ale timpului și chiar si figurine din ceară.
În unele camere nu era permis accesul (de exemplu în bucătărie, nu cumva să ne ospătăm pe acolo).
Imagini din interior:
De pe terasa sudică priveliștea este minunată, spre Ozana “cea frumos curgătoare”.
Câteva idei de încheiere, le sortați voi care sunt pro și care contra:
- nu există nici o toaletă publică la acest obiectiv;
- după restaurare, Cetatea Neamț are ferestre cu tâmplărie PVC și geam termopan;
- degeaba nu este permis accesul auto până la cetate, s-a găsit un prost cu BMW cu numere de Bulgaria să îi sfideze pe toți și să urce cu mașina printre grupurile de turiști;
- am observat existenta sistemului de detecție și semnalizare la incendiu în încăperile cetătii, sistem de supraveghere video la interior și la exterior, sisteme de ventilație;
- am observat că au și un sistem de iluminat nocturn interesant, dar programul de vizitare este până la ora 18, că doar sunt bugetari cei care lucrează acolo și trebuie să fugă acasa.
- lipsește ghidul, nu există nici măcar posibilitatea de a asculta un material audio în timp ce vizitezi;
Diverse legaturi cu informatii despre restaurare:
- Cetatea Neamtului: o investitie de vacanta de 3 milioane de euro
- Cetatea Neamtului, in bascalie restaurata si prost administrata
Foarte frumos realizat articolul, acum ca tot am citit ma gandesc serios sa fac o excursie la cetatea neamt pentru si asa nu am ajuns niciodata acolo si este o ocazie numai buna.