“Cadrele Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Suceava, precum şi agenţii şi ofiţerii formaţiunilor de profil din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti din judeţ vor fi nevoiţi să dea cel puţin cinci amenzi pe zi, de fiecare, dacă vor să obţină măcar calificativul „bun”.
Dacă până acum norma la amenzi a poliţiştilor de la Circulaţie era doar la nivel declarativ, nefiind nici o dispoziţie scrisă în acest sens, un document trimis de câteva zile SPR Suceava şi ajuns şi în posesia „Monitorului de Suceava” oficializează această practică.
În documentul la care facem referire sunt prezentaţi indicatorii de evaluare generali propuşi pentru intervalul iulie-decembrie 2010.
Indicatorii cu pricina, se explică în acelaşi document, vor fi folosiţi „în vederea aprecierii uniforme şi corecte a activităţilor specifice desfăşurate de lucrătorii de poliţie rutieră”.
În evaluarea agenţilor operativi, adică a poliţiştilor care sunt efectiv în stradă, 50% în stabilirea calificativului contează activitatea de aplicare a legii, urmând să-i fie calculate câte amenzi şi dosare penale face fiecare în trafic.
În adresa semnată chiar de şeful Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române, comisarul şef Lucian Diniţă, se explică că „pentru calificativul „BUN”, activitatea de aplicare a legii se va materializa în întocmirea unui număr de 5 (cinci) procese verbale de sancţionare contravenţională pentru abateri ce constituie principale cauze generatoare de accident sau pentru ilegalităţi în transportul rutier de mărfuri sau persoane/zi”.
Noii indicatori, discutaţi în şedinţă la SPR Suceava
Şeful SPR Suceava, comisar Liviu Sfichi, ne-a confirmat, ieri, că a primit documentul cu indicatorii de evaluare şi că, la începutul săptămânii viitoare, în prima şedinţă, îl va discuta cu poliţiştii din subordinea sa.
„Îl vom analiza la proxima întâlnire şi vom trimite la Direcţia Rutieră eventualele propuneri şi observaţii pe care le vom avea”, a declarat Sfichi, precizând ca până acum nu a existat o aşa-zisă normă de amenzi ce trebuia respectată.
Şefii de la Bucureşti cer ca indicatorii de evaluare să fie analizaţi împreună cu reprezentanţii locali ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi aşteaptă un răspuns până joi, 1 iulie a.c..
„Şeful Politiei Rutiere va da undă verde vânătorii de contravenţii”
Potrivit unui comunicat remis „Monitorului de Suceava” de către reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, faptul că poliţiştii de la Rutieră vor fi evaluaţi în funcţie de numărul de procese verbale întocmite pentru contravenţii în trafic este o practică nelegală.
„Agenţii politiei rutiere, care au ca atribuţii prevăzute în fişa postului activităţi de dirijare, prevenire şi control al traficului rutier, vor fi nevoiţi cât de curând să îşi numere şi sancţiunile aplicate zilnic, pentru că altfel li se va scădea calificativul şi, implicit, nu vor mai fi avansaţi la termen. Cu alte cuvinte, şeful Politiei Rutiere va da undă verde vânătorii de contravenţii în dauna prevenţiei, contrar declaraţiilor pe care le-a făcut în mass-media că poliţiştii din subordinea sa nu au activitatea normată în funcţie de contravenţiile aplicate”, se arată în comunicatul „Pro Lex”, reprezentanţii sindicatului subliniind că noua reglementare, numită de ei „Daciada Amenzilor”, poate da naştere foarte uşor abuzurilor în trafic.
Norma de amenzi, anulată la câteva ore după ce a ajuns la presa
Ieri după-amiază, după ce documentul cu noii indicatori de evaluare a ajuns la mai multe instituţii media, printre care şi „Monitorul de Suceava”, şeful Politiei Române, chestorul principal Petre Toba, a dispus ca proiectul cu grilele de evaluare a poliţiştilor de la Circulaţie să fie retras.
„În urma analizării acestuia de către conducerea Poliţiei Române s-a constatat că respectivii indicatori nu sunt relevanţi pentru munca de poliţie”, se arata într-un comunicat sec, de cinci rânduri, postat pe site-ul Poliţiei Romane.
Rămâne de văzut dacă chiar se va renunţa la această normă de amenzi sau se vor găsi alte metode, ferite de ochii presei, de a-i trimite pe poliţişti la „vânătoare” în trafic şi a le stabili un plafon minim de sancţiuni contravenţionale pe zi.”
Sursa: Monitorul de Suceava, 26 iunie 2010