În ciuda pesimismului colegilor și prietenilor m-am întors viu și nevătămat din Republica Moldova, unde am fost pentru o întâlnire. Pentru că aflasem de curând că trebuie să ajung în Chișinău și nu aveam pașaport, trebuia în primul rând să rezolv problema asta.
Astfel, am mers la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava. Cu toate ca am domiciliul stabil în municipiul Botoșani, am putut apela la serviciul dedicat eliberării pașapoartelor din Suceava datorita faptului că aveam viza de reședință în acest municipiu.
Puteam opta pentru:
- pașaport temporar, cu valabilitatea 1 an, cost total: 216 lei;
- pașaport electronic, cu valabilitatea 5 ani, cost total: 276 lei;
Ținând cont de termenul de eliberare a celor două variante de pașaport (2 ore pentru cel temporar și 15 zile pentru cel electronic), am fost nevoit să solicit eliberarea pașaportului temporar.
Am fost îndrumat către CEC Bank pentru achitarea taxei consulare de 32 lei, apoi m-am întors la sediul de pe strada Petru Rareș, unde au deschis și un birou al Trezoreriei, unde am plătit încă 184 lei (84 lei – contravaloarea pașaportului și 100 lei – tarif suplimentar de urgență). A urmat preluarea imaginii faciale și în 2 ore a fost gata documentul.
Spre Republica Moldova am plecat miercuri dimineața (în jur de 05:30), cu toate că în zonă era cod galben de ger (se terminase codul galben de ninsoare). Traseul ales a fost: Suceava – Pașcani – Târgu Frumos – Iași – Albița – Chișinău.
În vama Albița eram singurul care dorea trecerea în Republica Moldova și formalitățile au decurs repede și fără probleme (verificare documente și control vamal în România, verificare documente și control vamal în Republica Moldova. Am plătit imediat la Banca taxa de drum în valoare de 25 lei moldovenești (8 lei românești). Am achitat folosind o bancnotă de 50 lei românești și am solicitat restul în lei moldovenești.
De aici până la Chișinău am avut companie, pentru că la ieșirea din vama, o angajată de acolo m-a întrebat dacă merg în oraș (a se citi Chișinău) și m-a rugat frumos să o duc și pe ea. De la vama Albița până în Chișinău sunt 98 de km (cel puțin așa spune un indicator rutier), drumul este foarte bun, lat (2 benzi pe sens) și era curățat de zăpadă. În cei aproape 100 de km nu am trecut decât prin două localități, în rest drumul fiind înconjurat de pădure și culturi de vița de vie.
Ajuns în Chișinău am întâlnit un oraș curățat de zăpadă (până și cetățenii își curățau trotuarele). Traficul nu era foarte aglomerat, nici pe bulevardul Ștefan cel Mare, nici pe străzile lăturalnice. Trebuie să menționez că, cel puțin în partea centrala a orașului străzile formează un caroiaj, fiind paralele sau perpendiculare una fața de cealaltă, circulându-se pe majoritatea într-un singur sens.
Pe bulevardul principal (Ștefan cel Mare) sunt grupate clădirile în care își desfășoară activitatea cele mai importante instituții ale statului: Președenția, Parlamentul, Guvernul. Acestea nu sunt însă singurele clădiri impunătoare, meritând menționate și Ambasada Rusiei, Teatrul Național.
În ceea ce privește parcul auto, în capitala Republicii Moldova am văzut multe mașini noi, de la majoritatea producătorilor europeni și asiatici, dar și autovehicule vechi: Lada, Moskvici, camioane Gaz etc.
Despre oamenii din capitală, pot spune doar că sunt sociabili, raportându-mă doar la scurtele interacțiuni pe care le-am avut cu ei.
Întoarcerea spre Suceava a fost la fel, fără probleme.
Mă gândesc că vesticii privesc românii cu aceeași ochi cu care îi privim „noi” pe moldoveni, atribuindu-le cele mai rele trăsături de caracter. De ce toți cei cărora le-am spus de vizita în Republica Moldova se așteptau să găsesc acolo o junglă?
Articole asemanatoare:
- Au apărut
- Atenționare automată prin apel vocal
- Concediu iunie 2012
- O saptamana la Viena
- Milano, Varenna, Lacul Como
- Exemplu: cum se încalcă Constituția
- Nokia E51 – Înlăturare branduire Orange
- Surprize plăcute: program până la 18:30 la instituții publice
- ZTE ZXR 10 2609
- Dezinformări – nu credeți tot ce citiți
Salut. Intentionez sa dau si eu o fuga pana la Chisinau.
Poti sa ma ajuti cu cateva informatii legate de drumul Albita-Chisinau? Am gasit vreo 3 variante si nu stiu pe care sa o aleg… tind sa merg pe E581 care trece prin Rezervatia Naturala Codrii dar nu sunt sigur daca asta e cel mai bun.
Tu pe unde ai fost?
Da, pe drumul respectiv am fost. Am văzut că pe diferite hărți se mai numește și M1. Drumul era bun astă iarnă.
Ok, multumesc pentru raspuns
Poți să ne spui cum/unde ai avut cazare?
Au trecut ceva ani…există booking…dar o opinie în plus nu strică 😉
Mulțumesc!