Mi-am luat SSD

Pentru cei care nu știu, SSD-ul nu este vre-o boală din aia de care nu trebuie să afle nevasta ci este un nou tip de hard disc în care platanele sunt înlocuite cu circuite de memorie flash.

După ce am aruncat câteva priviri pe internet, m-am decis asupra modelului OCZ Vertex 2 cu capacitatea de 120GB, dimensiune 2.5″, pentru laptop. Tinând cont că îl voi folosi în laptop-ul personal DELL Latitude E6400 care suportă doar SATA 2, nu avea rost investiția în seria Vertex 3 care oferă viteze superioare pe SATA 3.
Caracteristicile specificate de către producător pentru acest model sunt:

  • Dimensiuni: 99.88 x 69.63 x9.3 mm
  • Temperatura de functionare: 0 – 70 grade Celsius
  • Performante maxime: citire pana la 285MB/s, scriere până la 275MB/s
  • Rezistenta la soc: 1500G, 0.5ms
  • Vibratii: 20G, 10-20KHz pe 3 axe
  • MTBF: 2.000.000 ore
În disc-urile SSD se folosesc în prezent două tipuri de memorii NAND: SLC și MLC. Memoria flash folosită în OCZ Vertex 2 este de tipul MLC (multi-level cell), fiecare element de memorie putând memora mai mult decât un singur bit de informație. Cele mai multe memorii MLC NAND  de pe piata au patru stari posibile pentru fiecare celula, astfel încât pot stoca doi biți de informație în fiecare celulă de memorie.
Se obține astfel un cost redus datorită densității mari de stocare față de memoria SLC. Avem însă și dezavantaje ale memoriei MLC fața de SLC, printre care se numără  posibilitatea mai mare de apariție a erorilor, viteze de scriere mai mici și consum de energie mai mare.
Disc-ul SSD OCZ Vertex 2 are suport nativ pentru TRIM, spre deosebire de disc-urile SSD din prima generație.
Pentru cei interesați sunt suficiente review-uri pentru acest model pe internet.
Avantajele pe care le-am observat, față de disc-ul clasic care îl aveam instalat:
  • timpi mici de acces la informatii;
  • viteza mare de transfer a datelor;
  • pornirea foarte rapida a sistemului de operare (datorită celor două avantaje de mai sus);
  • deschiderea rapidă a aplicațiilor;
  • timp mic de inchidere a laptop-ului;
  • zgomot mai putin;
  • nu generează căldură.
Ca și dezavantaj: PRETUL!
Dacă înainte foloseam funcția de Hibernate pentru a putea porni rapid sistemul, acum închid laptop-ul cu funcția Shut Down, timpul de pornire fiind mai redus chiar decât cel anterir de revenire din Hibernate.
Recomand tuturor achiziția unui disc SSD pentru sistemul de operare și aplicații, iar stocare datelor accesate rar să se facă pe hard disc-uri clasice. Modelul OCZ Vertex 2 a venit și cu adaptor pentru 3.5″, putând fi ușor montat în sisteme tip desktop, nu doar în portabile.


In filmuleț este doar un mic exemplu de cât de repede se deschid aplicațiile.
Acest upgrade parcă mi-a readus la viața laptop-ul, un DELL Latitue E6400 cu procesor Intel Core 2 Duo P8400 2.2 GHz, 2GB DDR2-800, ecran LED 14.1″ cu rezoluție 1440×900 pixeli.

PS: Mulțumesc domnului Dan pentru remedierea problemei ecranului.

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

4 thoughts on “Mi-am luat SSD

  1. Exemplul din filmulet nu este elocvent, am incercat si la mine sa vad cum se deschide excel-ul (hdd normal) si se deschide cel putin la fel.(win7_64bit+office2010_64bit).
    As vrea sa vad o copiere de pe o partitie pe alta (daca ai facut mai multe partitii).

  2. Poate ma ajuti si pe mine cu un nr. de mobil al domnului Dan, laptopul meu DELL XPS M1330 are probleme la ecran, are intensitatea luminoasa maxima doar cand ecranul este deschis pe la 70-80 grade, daca il dau pe spate se stinge ceva si nu mai vad aproape nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.