Avem o țară mică, condusă de oameni mici. Dar avem și mica reformă a Justiției care constă în legea 222/2010 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 26 octombrie 2010. Ar fi câteva aspecte pe care doresc să le evidențiez, legate de amenzile contravenționale în general și în particular asupra celor ce privesc regimul circulației pe drumurile publice.
Astfel, avem următoarele modificări importante asupra OUG 195/2001 (modificată și completată între timp de ‘nșpe mii de ori):
1. La articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sancțiunilor contravenționale complementare de la data înregistrării acesteia pana la data pronunțării hotărârii judecătorești."
În vechea formă a legii era stipulat: "până la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești".
2. La articolul 118, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins: "(3^1) Hotărârea judecătoreasca prin care judecătoria soluționează plângerea este definitiva si irevocabila."
Acest lucru înseamnă că nu se pot ataca cu recurs hotărârile judecătorești privind plângerile contravenționale la regimul rutier. Mi se pare o măsură nedreaptă. Încet, încet, devenim un stat polițienesc în care vom fi vânați pe străzi pentru a fi jupuiți și a se strânge bani la buget, iar în cazul în care pierdem procesul datorită faptului că judecătorul nu a înțeles cauza pe care o judecă sau este insuficient pregătit, nu avem nici o altă modalitate de a ni se face dreptate.
3. La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) In termen de 15 zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care îl are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."
Până acum textul legii prevedea că termenul de 15 zile curge de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești. Asta înseamnă că dacă ești ghinionist și pierzi, poți fi și mai ghinionist și să nu afli la timp decizia magistraților și astfel să te prezinți după expirarea termenului, lucru pentru care vei fi sancționat. Este bine știu că de la pronunțarea hotărârii până la comunicare pot trece câteva luni bune (3-6-9 luni).
4. La articolul 120, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 120
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, precum si, după caz, hotărârea judecătoreasca prin care s-a soluționat plângerea constituie titluri executorii, fora vreo alta formalitate."
Și în acest caz, textul vechi prevedea ca dată de start a termenului respectiv data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești. Mai pe scurt și pe înțelesul tuturor: ai pierdut, hap, imediat ți-am luat banii din contul bancar.
În cazul în care ești sancționat pentru o contravenție la legea 91/1990 (ordine publică), eventuala contestație a sancțiunii se judecă doar într-o singură instanța, neputând face recurs.
Este un lucru bine știut ca la instanțele de fond nu se prezentau până acum juriștii Poliției, dar de obicei la recurs veneau. Acum, ținând cont că nu se mai poate face recurs, vor veni la procesele de la prima instanța? Greu de crezut că vor reuși, luând în considerare numărul mare plângeri contravenționale.
Articole asemanatoare:
- Exemplu: cum se încalcă Constituția
- Dezinformări – nu credeți tot ce citiți
- Au apărut
- S-a făcut dreptate
- Nu crede tot ce citesti – exemplu Irealitatea.net
- ZTE ZXR 10 2609
- Primii pasi in lumea FreeBSD-ului
- Indicatori de evaluare la Poliția Rutieră
- Două puncte amendă
- Poprire cont bancar pentru amendă circulație
ce sa mai spun, deja o iau razna, iti dau seama cata putere i-a dat lu nenea militianu caruia daca i se pare lui ceva ca nu esti in regula poc iti da amenda si tu nu poti face nimic, sau poate judecatorii vor fi mai atenti la plingeri pentru ca se face o singura data … da sigur, cu 25% mai putin atenti poate, o tara de hoti in care nimeni nu are puterea sa se ridice si sa schimbe ceva, e comunism securizat reloaded
Haideti sa va povestesc cum am pierdut am primit eu solutia de respingere a plangerii contraventionale : Parchez regulamentar, dupa o mica cearta cu politistul, ii spun ca nu ii semnez nici un proces verbal si plec. IMi vine in 2 sapt amenda acasa, ma hotarasc sa ii dau in judecata. Zis si facut, primul termen la 6 luni dupa depunere, vin cu martor cu poze cu tot ( am avut prezenta de spirit si am facut poze). Judecatorul il cheama ca si martor pe cel care „a semnat ” procesul verbal. Primul termen dupa ce am prezentat toate actele necesare martorul Politiei nu vine, al doilea termen apare martorul care declara ca nu a semnat niciodata acel proces verbal, nu a fost abordat de vreun politist sa ii semneze asa ceva…absolut nimic… ce sa mai zic…ROMANIAAAAAAAA. Dam atata importanta unor politisti care se cred „cei mai cei”. Ma simt dezgustat si oripilat de tara asta de Ca**t in care traim…Succes
In practica judecatoreasca, problema creata de lipsa caii de atac a hotararii primei instante, in ceea ce priveste plangerile contraventionale, in parametrii instituiti prin „mica reforma” este una foarte grava! Dupa acest impact legislativ, „dragalasii”de judecatori, vazandu-se adevaratii „dumnezei” care „si taie,si spanzura”, resping pe banda rulanta plangerile contraventionale, chiar si in cazurile in care probatoriiile administrate ar dovedi cu certitudine nelegalitatea si netemeinicia proceselor verbale atacate. Oricine are rabdare sa faca o statistica a modului de solutionare a plangerilor contraventionale, dupa aparitia „micii reforme” va constata ca acestea sunt respinse in proportie de 99%. Acest „trend” al judecatorilor poate avea doua explicatii, in opinia mea: ori au „ordin de sus” sa aduca bani la buget „cu orice pret”, ori au o „boala” profesionala fata de aceste spete, pe care le considera „mizilicuri” ce le incarca sedintele si ii obliga la tot atatea „motivari”. Cu alte cuvinte, mai pe romaneste: ” ‘ra-ti ai dracu’ cu plangerile voastre! Las’ ca vi le respingem pe toate de nu va vedeti si va luam si banii”!!!