Am început zilele acestea să configurez un echipament Wellgate 3804 cu patru portui FXO pentru a folosi porturile acestuia ca trunchiuri pentru o centrala Asterisk.
Tinând cont că l-am chinuit un pic pe săracul echipament, aseara pur și simplu nu a vrut să mai răspunda nici la icmp ping și nu mai aveam nici un fel de acces pe el. Bineînteles că nici apelurile prin el nu mai funcționau.
Cum acesta se afla în altă locație, nu am putut ajunge să îl resetez sau să ma conectez direct pe el. Speram totuși să fie o problema cu rețeaua până acolo și că echipamentul este funcțional pentru că un echipament prăjit nu m-ar mai fi putut ajuta la implementarea cu succes a soluției la care lucram.
Astăzi am apucat să mă conectez folosind consola serială (ee.. prin internet, folosind teamviewer și un laptop conecat pe serială la el, poveste lungă…) și după pornire primeam următorul mesaj:
Please wait while system is initializing ………. SAttached TCP/IP interface to cpm unit 0
Attaching interface lo0…done
pipeDrv is 0
HTTPD initialized…
VoicePacketizermain comming
WorkMode : PROXY_MODE
incoming InitCallArray….REAL_MAXCALL=4
SIP stack was constructed successfully. Version – 3.0.3.9
Start registering to Proxy server
AC4804[0] is Error
AC4804[1] is Error
Fail 2 2
Initialize OSS libraries…OK!
VP v1.44 stack open sucessfully.
login:
După ce introducem userul „root”, echipamentul se bloca și nu mai primeam prompt-ul pentru a introduce și parola ca să mă autentific.
Nu suna bine. De fapt nu mai suna deloc nici un apel.
L-am întrebat pe prietenul meu google. Mi-a dat căteva răspunsuri. Puține însă. Și în limba rusă. Atunci am apelat la un alt prieten, care are un prieten care știe limba rusă. Mi-a tradus. Traducerea diferea enorm față de varianta Google Translate. Am reușit astfel să înțeleg procedura de înlocuire a imaginii de boot de pe echipament, procedură care este următoarea:
- se pornește echipamentul avănd consola conectată și imediat după primul mesaj se apasa de mai multe ori tasta ENTER
- cand apare promptul de login se introduce „water” și parola „3333”
- avem acum meniul de boot, cu opțiuni accesibile prin tastarea unei litere și apoi a tastei ENTER
- prin apăsarea tastei „c” setăm IP-ul serverului de TFTP de unde dorim să luăm imaginea și de asemenea setăm adresa IP, masca de rețea și gateway-ul echipamentului pentru a avea conectivitate cu serverul TFTP
- echipamentul se reseteaza singur și după reset se intră iarăși în meniul de boot (cu procedura de mai sus)
- prin apăsarea tastei „f” se introduce numele fișierului 2M care va fi copiat de pe serverul TFTP
- folosind comanda „d”, fișierul este copiat de pe serverul TFTP pe echipament
- folosind comanda „z” se scrie fișierul copiat în memoria flash a echipamentului
- „r” restart
După toate acestea echipamentul a pornit. E.. faptul că i-am pus versiunea de H323 în loc de SIP nu are nici o importanța pentru că am reușit să repar repede acest înconvenient cu încă un update de rom.